Hoppa till innehållet
 
Sök

Lär dig om hur en gamingmus fungerar, olika funktioner och hitta rätt gamingmus för dig

Gamingmöss - Hitta den du klickar med

En gamingmus är i grunden en skrivbordsmus, där man sen har tagit alla nivåer till en extrem. Bättre sensorer och fler funktionaliteter, allt för att tillfredsställa de många krav och önskemål som kan uppstå via ett spel. Dessa funktioner inkluderar ofta programmerbara knappar, högre känslighet, justerbar vikt och snabbare svarstider. Det finns både spelmöss med sladd och de som är trådlösa. Så hur väljer man då rätt gamingmus? Vi hjälper dig genom att reda ut några vanliga begrepp och ger dig också tips på riktigt schyssta spelmöss.

DPI - Ett mått på musens känslighet & precision

När det kommer till musens känslighet pratar man ofta om DPI. DPI står för ”Dots per inch” och är ett mått på hur många pixlar markören flyttas per tum själva musen flyttas. När du flyttar musen märker den hur mycket du har flyttat den och matchar markören efter det. Detta betyder att ju högre DPI du har, desto mer skiftar musen med mindre rörelse från din hand.
 

Vilken DPI ska jag ha?

Hur hög eller låg DPI som ska användas är egentligen en smaksak, det som är viktigt är att musens sensorer hänger med och ger en bra precision.

Högre är inte alltid bättre, du vill kanske inte alltid att muspekaren ska flyga hela vägen över skärmen bara för att du nuddar den lite. Ett tips är att köra med så låg DPI som man klarar av, för att på så sätt få mer precision. Det man dock kan tänka på då är att det kräver mer handrörelser.

Många som spelar FPS-spel som till exempel CS kör med låg DPI för att enklare kunna följa sitt måls rörelser och göra små justeringar. Här kan det även vara värt att nämna att det finns möss med en specifik funktion kallad DPI-shift. Det är en knapp som man enkelt kommer åt på musen och på så sätt inte behöver kompromissa sitt grepp för att nå den. Den här knappen kan justera musens DPI utan att behöva ändra inställningar. Så om man till exempel använder en sniper i ett spel så kan denna knapp göra så du sänker musens DPI för att ge dig extrem precision så länge knappen är intryckt.  

Vad betyder Liftoff?

Lift off distance är ett begrepp för att förklara hur långt ifrån ditt underlag du kan lyfta musen innan den slutar registrera dina rörelser. Desto högre lift off distance ju högre ifrån bordet kommer musen att läsa. Framförallt påverkar lift off nivå musens beteende när man lyfter och sätter tillbaks den på underlaget. En del möss erbjuder möjligheten justera känsligheten i sina drivrutiner. Huruvida man föredrar hög eller låg är enbart en personlig preferens.

Optisk sensor vs laser

Man brukar prata om optiska sensorer respektive lasersensorer, men tekniskt sett så är alla möss optiska då de tar foton, vilket är optisk data. Det man kallar för optisk sensor använder en LED- eller infraröd ljuskälla istället för laser. Lasermössen har en mer eller mindre osynlig ljusstråle. Det som skiljer de olika alternativen åt är alltså inte sensorn, utan hur ytan sensorn läser lyses upp. Underlaget påverkar hur ljuset registreras, så det är viktigt att ha en passande musmatta. Ljuset hos LED-sensorer och infraröda sensorer lägger sig platt på avläsningsytan, vilket betyder att det fungerar på bästa sätt med matta, mörka underlag. Ljuset från en laser eller som man brukar kalla det; VCSEL-sensor, tränger ner betydligt djupare i ytan som ska läsas av och kan registrera även alla ojämnheter. Detta innebär att lasermöss fungerar på i princip alla underlag, men ibland kan det bli lite för bra. Eftersom dessa sensorer har väldigt detaljrik avläsning så kan mjuka underlag med mycket struktur ge problem med brus, brus som man brukar kalla för jitter. Jitter betyder att du kan uppleva att muspekaren flyttar sig själv eller vibrerar runt om på skärmen. Därför fungerar ändå lasersensorerna bäst på hårda, jämna underlag.
 

Mus med dubbla sensorer

Tack vare dedikerade sensorer som sköter olika uppgifter får du ett optimalt resultat. TrueMove3 är en 12.000 CPI, 350 IPS optisk sensor, byggd exklusivt med industriledande PixArt. En helt ny teknik är även inkluderingen av en dedikerad djupsensor, vars uppgift är att ständigt läsa av avståndet mellan musen och musmattan för optimal lift-off. Så beskrivs den grymma gamingmusen Rival 600 från SteelSeries, en spelmus med dubbla sensorer för att ge dig ett bästa möjliga resultat.
 
 

Polling rate

Responstid är en viktig faktor när det kommer till kvalitet på gamingmöss. Det kan sänka ditt gameande totalt om det blir lagg och dina rörelser inte uppdateras i den hastighet du rör musen. Uppdateringshastighet, eller polling rate som det också kallas, innebär hur många gånger per sekund som sensorn skickar data till din dator.

Polling rate mäts i Hertz (Hz) så exempelvis om din gamingmus har en polling rate på 500 Hz betyder det att musen rapporterar sin position till datorn 500 gånger per sekund, det vill säga varannan millisekund. Många gamingmöss har även ställbar polling rate så att du kan justera den upp och ner efter dina behov.

En högre polling rate ger alltså snabbare respons. Med det sagt behöver inte högsta möjliga uppdateringshastighet alltid vara det bästa alternativet. En högre polling rate använder mer av din processors resurser, så justera efter den hastighet din dator klarar av.

Programmeringsbara knappar – Anpassa musen som du vill

Gamingmöss kommer ofta med ett antal programmeringsbara knappar som du enkelt kan justera efter dina önskemål med hjälp av olika programvaror till din dator. Dessa knappar är praktiska hjälpmedel som gör gamingupplevelsen väldigt effektiv. Du kan till exempel använda en knapp för att snabbt kunna ta fram ditt vapen och en annan för att smidigt komma åt en funktion du ofta använder. Programmeringsbara knappar ger dig helt enkelt snabba genvägar.

Razer Naga Trinity är ett exempel på en riktigt mångsidig spelmus, där du kan växla mellan tre olika sidopaneler med olika utformning på de programmerbara knapparna.

Det är vanligt att ha mellan 4-12 knappar, beroende på vad det är för typ av mus och vilka typer av spel du spelar. En del föredrar att programmera knappar på tangentbordet för olika attacker medan andra föredrar att snabbt komma åt dessa komandon via sin mus.
 

Ergonomi, design och valet mellan trådade och sladdlösa gamingmöss

Förutom alla fördelar som gamingmöss kan ha för nivån på ditt spelande så är en annan viktig faktor ergonomi och design. Det finns en mängd olika modeller på spelmöss, som är anpassade efter faktorer som till exempel spelstil, ergonomi, grepp och handstorlek. Allt från hur placeringen av knapparna är till vilket grepp din hand har på den, är saker som kan påverka spelet till det bättre eller sämre. Så välj gamingmus utefter just dina preferenser. 

En annan sak som ofta kommer upp när man pratar utseende, är om gamingmusen ska vara trådlös eller med sladd. Även här så handlar det såklart mycket om vad man föredrar och vilken typ av spelare man är.  Det man dock kan tänka på är att trots att den trådlösa tekniken blir mer och mer avancerad och du får friheten i att kunna använda musen var som helst utan sladdar i vägen, så är fortfarande trådade gamingmöss mindre mottagliga för störningar.
Hitta alla gamingtillbehör du behöver hos Teknikmagasinet, gamingtangentbord, headset, möss och mycket mer
Maxa ljudet när du spelar med ett grymt gamingheadset, vi visar upp olika modeller för PC, Playstation och Xbox
Hitta rätt spelprylar för att maxa din gaming setup, allt från bas som tangentbord och mus, till datorkomponenter och roliga spelkonsoler
Lär dig mer om gamingtangentbord, olika modeller, switchar och hitta rätt tangentbord för ditt spelande
har lagts i kundvagnen