Hoppa till innehållet
 
Sök

Lär dig mer om hur gamingtangentbord fungerar, membran, mekaniska, olika switchar mm.

Tangentbord för gaming

Det finns tangentbord som är specifikt utformade att användas för spelande. Det är en mycket viktig komponent i din spelsetup och det finns flera olika funktioner, olika sorters brytare, varierande storlekar, färger och anslutningsmöjligheter, såväl med sladd som trådlösa. Gamingtangentbord kommer alltså i flera olika format, två vanliga exempel man brukar prata om är mekaniska tangentbord och membrantangentbord. 

Vad är ett mekaniskt gamingtangentbord?

De mekaniska gamingtangentborden har en annan typ av brytare än vanliga traditionella tangentbord. Ett mekaniskt tangentbord består oftast av en fjäder aktiverad tangent, designad att framhäva önskad ”känsla” vid aktivering av tangenten. Dessa mekaniska brytare kommer i massor av olika varianter eller ”känslor” som man enkelt kan förklara det.

Vid nedtryck av en mekanisk tangent kanske användaren önskar ett linjärt motstånd i tangenten uppföljt av ett taktilt klick när tangenten aktiveras. Eller så kanske användaren önskar att tangenten skall vara trögare att trycka ner än normalt, och aktiveras vid ett tidigare stadie än när tangenten är fullt nedtryck. Denna typ av kriterier kan man ställa på ett mekaniskt tangentbord, vilket membrantangentbord enbart kan tillfredsställa vissa av dessa önskemål.
 

Membrantangentbord

Membrantangentbord är väldigt vanliga och finns i såväl tangentbord, som i många handkontroller och mobiltelefoner. I dessa tangentbord används kupoler i gummi eller silikon istället för fjäder- och metallkontakter, som man använder i de mekaniska tangentborden. Den gummiliknande membran under tangenterna gör kontakt med ett kretskort när tangenten är helt nedtryckt. Detta kallas också ett "dome switch-tangentbord.
 

Mekaniskt tangentbord vs membrantangentbord

Vilken sorts tangentbord ska man då välja? Detta är en smaksak utifrån dina preferenser, vad som känns bäst för dig och vad du tänker använda tangentbordet till. Det finns självklart för- och nackdelar med båda alternativen. När det kommer till membrantangentbord har de ofta en lägre ljudvolym när man skriver än de mekaniska. De är dessutom väldigt portabla då de vanligen är mycket lättare än mekaniska tangentbord, så det är ett bra val om du ofta tar tangentbordet med dig till polarna för ett LAN. De är ofta också billigare än de mekaniska varianterna. En nackdel med membran är att det krävs lite mer ansträngning när du trycker ner tangenten än för de mekaniska alternativen, samt så kan du inte ställa speciella krav som aktiveringsavstånd på ett membrantangentbord. De mekaniska tangentborden ger dig mycket frihet och passar dig som tycker om att kunna anpassa din utrustning efter just dina preferenser, då du kan skräddarsy ditt tangentbord med de tangenter och brytare du själv väljer till. Nackdelar med de mekaniska tangentborden är att klicken ibland kan ha ganska hög ljudvolym (detta beror dock på vilken typ av brytare du använder) och att de ofta är tyngre än de i membran, dvs. inte lika lätta att ta med sig på LAN:et. Dock innebär det att de ligger stadigare på skrivbordet. Kläm och känn på de olika alternativen och välj det som passar för just dina preferenser, önskemål och spelstil!  

Tangentbordsbelysning – Lys upp din gaming setup med miljontals färger

Många gamingtangentbord har bakgrundsbelysning. Bakgrundsbelysningen brukar vara utformade i tre varianter beroende på modell.
  • Enfärgad: precis som det låter. Tangentbordet lyser homogent i en förbestämd färg tillverkaren valt. Vissa modeller låter användare ändra denna färg.
  • Zoner: Detta är ett steg upp från enfärgad. Tänk dig att du delar upp tangentbordet i exempelvis tredjedelar. Varje enskild tredjedel kan nu lysa i en individuell färg, antingen förbestämda färgval eller anpassas av användaren.
  • Full RGB: Detta är det som anses vara den bästa belysningen. Den ger dig full möjlighet att anpassa varje tangents belysning individuellt via tillverkarens programvara. Vilket möjliggör exempelvis animerade mönster som kan röra sig över tangentbordet.
Bakgrundsbelysning kan vara speciellt trevligt om man spelar sena timmar eller i källaren på ett LAN!

 

Cherry MX? – Exempel på tre vanliga gamingswitchar

Cherry MX är mekaniska brytare som består av en fjäder och två metallkontakter. En av fördelarna med Cherry MX-switchar är de guldpläterade kontakterna. Guldet förhindrar kontakterna från att rostas, vilket ökar brytarens livslängd. Det finns en mängd switchkonstruktioner för dessa typer av brytare och man separerar dem med olika färger. Vi listar tre av de vanligaste switcharna för gaming här nedan.
 

Cherry MX Black

– Dessa switchar var bland de första mekaniska switcharna som kom ut på marknaden. De är linjära eller icke-taktila, vilket innebär att de inte har ett högt klick eller en stöt som känns när en knapp trycks ned. Och tangenten har samma känsla från första milimetern tills tangenten är fullt nedtryckt. Något som många anser ger en smidig känsla när man spelar.
 

Cherry MX Red

– De röda brytarna är de vanligaste. De är precis som de svarta, linjära icke-taktila men skillnaden mellan de två är i motståndet. De röda switcharna behöver mindre kraft för att manövrera. Många spelare uppfattar dem därför som snabbare.
 

Cherry MX Brown

– De bruna switcharna kan man säga är ett mellanting mellan en brytare för att skriva med och för gaming. De bruna switcharna har en mjuk, taktil stöt ungefär halvvägs genom knapptryckningen. Vissa gillar att använda dem för spel eftersom det gör att du kan dubbelklicka snabbare.  

Rengör och ta hand om tangentbordet

Precis som med alla andra prylar du har hemma så är det viktigt att rengöra skärm, tangentbord och andra gamingtillbehör. Det finns flera effektiva rengöringstillbehör i vårt sortiment som du kan använda, såväl tryckluft som praktiska rengöringsdukar.
Hitta alla gamingtillbehör du behöver, gamingtangentbord, möss, headset och mycket mer
Maxa ljudet när du spelar, hitta ett schysst gamingheadset, vi visar upp headset för PC, Playstation och Xbox
Vi förklarar hur gamingmöss är uppbyggda och dess olika funktioner, samt visar exempel på schyssta spelmöss
Hitta rätt spelprylar och uppgradera din gaming setup. Vi visar prylar för såväl nybörjare som gamingproffs och lekfulla gamers
har lagts i kundvagnen