Hoppa till innehållet
 
Sök

Lyssna utan att bli störd med brusreducerande hörlurar

Brusreducerande hörlurar

Vad är brusreducerande hörlurar och hur fungerar dem?

Brusreducering gör det möjligt att lyssna på till exempel musik utan att höja volymen alltför mycket, trots att du befinner dig på en plats med mycket omgivande ljud, som till exempel trafik eller människor som pratar. En vanlig missuppfattning kring brusreducerande hörlurar är att de fungerar som hörselskydd och dämpar alla sorters ljud, så är inte fallet. Brusreducerande hörlurar använder aktiv ljudkontroll för att motverka omgivningsbuller. Det kan  enkelt förklaras med att de använder sig av en extern mikrofon som tar in det omgivande ljudet och en elektronisk krets i hörluren gör en motsvarande våg som sänds i hörluren. Summan av de två ljudvågorna tar ut varandra om blir ”noll” – vilket vi då uppfattar som tystnad.


Ett par brusreducerande hörlurar klarar av att blockera vissa typer av ljud och fungerar mest effektivt mot låga basljud och sämre mot högfrekventa ljud. Regelbundna ljud som flygplansbuller, eller sorlet från människor på bussen är exempel på ljud som reduceras bra. Plötsliga ljud, en hög smäll när något tappas i golvet eller skrikande röster är ljud som är svårare att dämpa genom brusreducering. Det finns brusreducerande hörlurar i alla olika modeller, såväl in ear, som on ear och over ear, samt möjligheter för anslutning via Bluetooth eller med sladd.
 

Olika typer av brusreducering

Man brukar prata om olika typer av brusreducering i hörlurar; aktiv brusreducering, passiv och adaptiv brusreducering.

  Aktiv –  ANC (Active Noice Cancelling) innebär aktiv brusreducering. Mikrofonen på sådana hörlurar använder sig utav omgivningens ljud och skapar en exakt likadan frekvensvåg, men negativ, för att slå ut omgivningsljudet. Detta medför att du inte behöver höja volymen på musiken när grannarna på tunnelbanan pratar av sig eller bussen bullrar. Slå bara på ANC funktionen och njut utan att skada dina öron. Stå mitt i rusningstrafiken i New York, men med ANC på är du helt plötsligt på ditt landställe, i komplett tystnad.

  Adaptiv – När det kommer till adaptiv brusreducering innebär det att det kontrolleras hur mycket ljud som släpps in. I ett kontorslandskap kan du t.ex. med denna typ av hörlurar få en kontrollerad brusreducering som släpper igenom röster, och promenerar du ute kan de släppa igenom ljud från fordon och trafik nära dig.

  Passiv - Passiv brusreducering är främst när man använder sig utav ljuddämpande material som dämpar omgivningsljudet. Detta finns i princip alla hörlurar idag, speciellt in-ear av silikon typ eller on-ear med minneskum.    

Olika användningsområden för brusreducerande hörlurar

Brusreducerande hörlurar har verkligen fått ett uppsving där de inte längre bara är det primära valet för en flitig flygresenär utan också för vardagspendlaren, för den som söker studiero i skolan eller de som arbetar i öppna kontorslandskap. Det finns flera olika tillfällen och platser där ett par brusreducerande hörlurar är räddningen som låter dig vara ifred och isolerat kunna lyssna på din favoritmusik eller en intressant podd, utan att störas av olika typer av buller runt omkring.

På flyget – Brusreducerande hörlurar utvecklades i första hand för att sänka bullernivåerna för att hjälpa piloter att koncentrera sig på sina resor och för att enklare kunna prata med varandra. Därför är de ett perfekt alternativ att ha med sig på flygresan för att dämpa ljudet av t.ex. motorer eller eventuella skrikande barn (eller kanske vuxna för den delen) ombord.

Få en lugn kontorsmiljö – När du behöver koncentrera dig på jobbet kan ett par brusreducerande hörlurar vara ett perfekt alternativ, speciellt om du sitter i ett öppet kontorslandskap med mycket folk runt om och ljud som smattrandet av tangenter.

Isolera dig på träningen – Stäng in dig i din egen värld på gymmet när du till exempel ska springa på löpbandet. Fokusera på dig själv och det du har i lurarna medan ljuden från den där personen som låter lite för mycket när hen lyfter vikter försvinner.

När du ska sova – De senaste åren har användandet av noise cancelling-hörlurar ökat när det kommer till att användas för personer med sömnproblem, för att stänga ute till exempel bilar utanför eller alternativt en snarkande partner bredvid dig. Det finns smidiga modeller med öronproppar och utan sladdar, som är utmärkta att sova med.
Känn friheten med trådlösa hörlurar - vi tipsar och guidar i ditt köp av trådlösa hörlurar och ger produkttips
In ear, on ear, over ear? True wireless? Vilka hörlurar ska man välja? Hitta rätt hörlurstyp för just dig och lär dig mer om hörlurar.
Maxa volymen med rätt hörlurar - hitta hörlurar i alla olika modeller i vårt breda sortiment, välj bland kända märken som tex JBL, Marshall och och Sudio
har lagts i kundvagnen