Hoppa till innehållet
 
Sök

Maxa och få grymt ljud när du spelar med ett gamingheadset av hög kvalitet, hitta favoriter för PC, Playstation & Xbox

Modeller, ljudkvalitet & tips på gamingheadset för olika konsoler

Med ett headset som gjort för gaming blir spelandet ännu lite roligare. Hos Teknikmagasinet hittar du gamingheadset med grymt bra kvalitet. Spelheadset finns i massor av olika modeller, färger, former och med olika funktioner. Självklart hittar du både trådlösa headset och headset med kabel hos oss.

Ljudkvalitet på gamingheadset

När vi snackar gamingheadset så är såklart ljudkvaliten en av de absolut första grejerna man kollar på, ingen vill ju ha ett par lurar med oskarpt och burkigt ljud. Det finns olika typer av ljud på gaminglurar, det man vanligtvis pratar om då är surroundljud och stereoljud. Skillnaden mellan surround och stereo är att stereoljud ger två ljudkanaler, vänster kanal och höger, medan surround har flera kanaler, vanligtvis 5.1- eller 7.1-kanaler.

 
 

Gamingheadset med 7.1 virtuellt surroundljud

Ett spelheadset som har 7.1 virtuellt surroundljud använder sig av programvara och algoritmer för att kunna simulera 7 ljudkanaler. Detta medför att du hör mycket mer tydligt och exakt från vilken riktning ljudet kommer. Det är vanligare och vanligare att spel erbjuder det bästa ljudet genom att stänga av sitt virtuella 7.1 eller 5.1 surroundljud i medföljande mjukvara på hörlurar som stödjer det, Då spelet kan själv göra ett bättre jobb av att simulera surroundljudet för just det spelet. Ett exempel på detta är Dolby Atmos i spelet Overwatch.
 

Stereoheadset

Ett stereo-headset tar upp ljudet relativt enkelt genom att distribuera ljudet på bara två ljudkanaler. Stereoheadset passar till de flesta typer av konsoler och plattformar. Ofta kan man även med hjälp av ljudkort få till surroundljud till dessa typer av lurar. Det är vanligare och vanligare att spel erbjuder det bästa ljudet genom att stänga av sitt virtuella 7.1 eller 5.1 surroundljud i medföljande mjukvara på hörlurar som stödjer det, Då spelet kan själv göra ett bättre jobb av att simulera surroundljudet för just det spelet. Ett exempel på detta är Dolby Atmos i spelet Overwatch.
 

Gamingheadset med mikrofon

Om du spelar tillsammans med polarna så är det en bra plan att investera i ett gamingheadset med en bra mikrofon. Många mikrofoner är brusreducerande, vilket tar bort störiga bakgrundsljud. Du kan enkelt koppla ur mikrofonen när du inte använder den.

Om du har ett gamingheadset utan mikrofon finns det mod-micar du kan sätta på dina lurar. Denna mod-mic från AntLion fäster du till exempel smidigt med magnet.
 

Gamingheadset för olika konsoler

När du ska välja headset för din gaming är det viktigt att tänka på vilken konsol du ska använda de till. Det finns dels headset som funkar med såväl PC, som mobila enheter, PS4 och Xbox, men det finns även de lurar som är specialiserade för specifika konsoler. Här har vi valt ut några av våra favoritheadset för respektive konsol.  

PC

Playstation

Xbox

Bekväma gaminghörlurar

Självklart är bekvämlighet även en superviktig viktig faktor när det kommer till valet av gamingheadset, då de ofta används under längre perioder. Man vill ju helst undvika skavande och kliande lurar som faller ner eller inte sitter bekvämt. Varmt välkomna in i butik och testa dig fram till den som passar dig bäst!

 

Ska jag välja öppet eller stängt gamingheadset?

Det finns olika design på gamingheadset, man pratar då om öppna eller stängda lurar. Med ett öppet gamingheadset kan du även höra ljuden omkring dig och personer runt dig skulle kunna höra vad du lyssnar på, medan om du använder ett stängt så isolerar du dig från ljud utanför och ingen i din omgivning hör. De öppna alternativen är kanske därför inte optimala när du sitter på kontoret med chefen bredvid dig. Kanske är det därför stängda hörlurar är de absolut vanligaste inom gaming idag. När det kommer till att välja headset finns det för och nackdelar med både öppna och stängda, och ofta är det en smaksak vad man själv tycker är viktigt, vad man ska använda headsetet till och vilken ljudupplevelse man föredrar.
   

Öppet gamingheadset – Pros and cons

+ Ett öppet gamingheadset innebär att örat inte stängs inne helt, vilket I vissa fall kan förbättra akustiken.
  + Inte lika varmt för öronen som ett stängt, extra bra under sommaren då det är väldigt varmt och svettigt.  
  - Med ett öppet headset så hör omgivningen runt dig vad du lyssnar på, vilket gör att det inte passar när du sitter till exempel i kontorsmiljö eller på andra ställen där du inte vill störa de runt dig.  
  - Blir även åt andra hållet att du kan höra ljud utifrån då lurarna inte är stängda, kanske inte blir samma fokuserade och isolerade spelkänsla.
 
   

Stängt gamingheadset – Pros and cons
 

+ Stängda kåpor, vilket stänger ute ljuden utanför och låter dig fokusera helt på ditt spelande.
  + Basen är mer markant på grund av att headsetet blir isolerat kring dina öron.  
  - Kan bli väldigt varmt och svettigt, speciellt under sommarmånaderna.  
  - Ljudet kanske inte alltid känns lika naturligt som det gör med ett par öppna lurar.
 
 

Trådfritt gamingheadset eller med sladd?

När det kommer till gamingheadset finns det för och nackdelar med såväl trådfritt som med sladd, mycket är en smaksak vad man föredrar själv. När det kommer till kvalitet finns det högkvalitativa alternativ bland såväl trådade lurar som de utan sladd.

Fördelar med trådlöst gamingheadset är att det är smidigt och enkelt, ingen risk att köra över sladdar med datorstolen, även enkelt att ta med sig till LAN:et hos kompisarna. Trådlösa gamingheadset kan däremot ha en något dyrare prislapp än de med sladd.
 
Hitta alla gamingtillbehör du behöver hos oss, allt från gamingtangentbord, headset och möss, till datorkomponenter och spelkonsoler
Hur fungerar en gamingmus? Vi förklarar och visar upp olika exempel för att du ska hitta rätt spelmus för dig
Membran eller mekaniskt gamingtangentbord, vi förklarar gamingtangentbords funktioner och visar produktexempel
Maxa din gaming setup och uppgradera med schyssta gamingprylar, allt från tangentbord och möss, till datorkomponenter och spelkonsoler
har lagts i kundvagnen