redaktionell_artikel_bild_julkalender

Tips på olika julkalendrar och hur du gör din egen

December är en månad full av mys och härliga traditioner. Pyntet åker fram, det bakas julkakor och julgodis och det skrivs önskelistor till tomten. Men även om det är en mysig tid kan dagarna fram till jul också kännas evighetslånga – oavsett om du är ung eller gammal. Känner du igen dig? Då tycker vi att en julkalender är en utmärkt idé för att göra varje dag lite mer spännande och nedräkningen till något roligt. Att få öppna en lucka varje morgon i december och se vad som gömmer sig där bakom kommer helt klart att öka på pirret och göra dagarna fram till julafton lite mindre evighetslånga.

I den här artikeln kan du läsa mer om vilka typer av julkalendrar det finns att köpa, men också hur du kan skapa din alldeles egna julkalender med speciellt utvalda presenter. Så oavsett om du har mycket eller lite tid över och hur kreativ du känner dig så har du möjlighet att överraska dig själv eller någon du tycker om med den perfekta adventskalendern!

Vad är en julkalender?

En julkalender har oftast 24 luckor, åtminstone här i Sverige där vi firar jul den 24:e december, som alla döljer en överraskning. Julkalenderns historia sträcker sig ända tillbaka till 1880-talet då en mamma ville underlätta tiden fram till julafton för sin fyraårige son. Hon bestämde sig då för att pynta en kartong med glada färger och 24 stycken kakor som pojken fick äta en om dagen av tills julaftonen äntligen var kommen. Det gjorde helt enkelt nedräkningen lite roligare och är ett knep som vi använder oss av än idag!

Olika typer av julkalendrar

I Sverige dök den första papperskalendern upp 1934 och den målades av vykortsmålaren och sagoboksillustratören Aina Stenberg-MasOlle. Den kallades för Barnens adventskalender och motivet föreställde hennes gård i dalarna med små tomtenissar som stack upp här och var. Den såldes av Sveriges Flickors Scoutförbund och ges ut som nytryck av scouterna än idag.

En annan form av julkalender som nog de flesta av oss är bekanta med är radio- och tv-kalendern som ges ut av Sveriges Television. Den är sammankopplad med de julkalendrar som sänds på tv och i radio och har getts ut årligen sedan 1960-talet.

Och vem har inte någon gång haft en chokladkalender? Alltså en julkalender med 24 luckor som var och en döljer en liten smarrig chokladbit som du får njuta av hela vägen fram till självaste julafton. En riktig klassiker som är populär bland både små och stora chokladälskare!

De pirriga och förväntansfulla känslorna som kommer med julkalendrar har gjort att de bara ökar i popularitet för varje år och idag går det att hitta varianter för i princip alla typer av personligheter och intressen. Innehållet kan skilja sig och vara alltifrån skönhetsprodukter till leksaker och spännande experiment, men syftet är ändå detsamma – helt enkelt att underlätta väntan på julen. Teknikmagasinet erbjuder ett lekfullt sortiment av julkalendrar som passar både barn och vuxna och de är inspirerade av såväl populära spel som omtyckta serier.

Har du till exempel någon där hemma som inte kan få nog av Roblox? Då har du möjlighet att köpa en spännande julkalender fylld med just olika delar som sedan ska sättas ihop för att skapa en alldeles egen unik Roblox-figur. Och den som älskar Pikachu, Charizard, Bulbasaur och de andra figurerna i Pokémon hittar såklart en lekfull Pokémon-julkalender som hjälper dig att räkna ner dagarna fram till jul! Spana in Teknikmagasinets julkalendrar och klicka hem din favorit online.

Så skapar du en egen julkalender

Den som har lite extra tid över eller vill göra något mer av sin julkreativitet kan såklart skapa sin alldeles egna julkalender att överraska någon med! Det finns både färdiga bonader som du kan fästa dina små paket på, eller så kan du göra en julkalender från scratch – allt beroende på hur kul du tycker att det är med DIY och pyssel.

Du kan välja att skapa en kalender med 24 luckor eller att överraska med ett paket per vecka för att fira första, andra, tredje och fjärde advent. Luckorna kan innehålla alltifrån små saker eller roliga aktiviteter till fina ord eller något ätbart. Eller varför inte bjuda på en härlig mix av alltihop? Hur just din julkalender ska se ut får avgöras av din fantasi och såklart mottagarens intressen!

Det här kan du lägga i din hemmagjorda julkalender

Om du ska göra en egen julkalender till de små i familjen passar det utmärkt att fylla luckorna med små leksaker såsom gosedjur, leksaksbilar och dockor. I vårt sortiment hittar du även populära miniprylar som stressbollar och fidget toys som passar perfekt som små paket och som passar många olika åldrar. Du kan antingen slå in dem med vanligt presentpapper och hänga upp dem på kalendern i snören eller lägga dem i små presentpåsar märkta med 1–24. Om du vill överraska med något större såsom ett pyssel eller en tågbana kan du istället dela upp delarna på de 24 luckorna så att mottagaren sedan har en komplett leksak när det väl är dags för julafton.

Anpassa helt enkelt julkalenderns innehåll efter mottagarens intressen och ålder så garanterar vi att den kommer att få julpirret att skjuta i höjden och åtminstone minska frågorna något om hur många dagar det är kvar till jul. Låt myset och nedräkningen börja!