Hoppa till innehållet
 
Sök

Kunskap, lär dig mer om mobilladdning, usb c, micro usb, lightning, powerbanks & mer fakta om mobilladdning

Ladda upp med kunskap - Lär dig mer om mobilladdning

Vad är Micro-USB, hur fungerar en Powerbank och vad är egentligen Qi-laddning för något? När det kommer till mobilladdning finns det massor att lära sig. Vi hjälper till att reda ut begreppen så att du kan hitta de laddare som passar dig och din mobil bäst.

Lightning

Lightning introducerades 2012 då iPhone 5 lanserades. Lightning-porten har istället för sin föregångares 30 kontakter numera istället bara åtta stycken, där de flesta är anpassade för att kunna växla mellan att överföra både data och ström. Med Lightning-sladden spelar det heller ingen roll vilket håll du sätter in den i din enhet, den funkar åt båda håll. För att få samma funktionalitet som med 30-pinsvarianten så har varje sladd ett chip som gör att kontakternas funktion kan väljas utifrån vad som sitter inkopplat. Lightning-laddare fungerar på alla Apples produkter efter iPhone 5, dvs. både iPhones, iPads och iPods. Har man en äldre modell än iPhone 5 kan man använda en Lightning-adapter.  

Micro-USB

Micro USB är en miniatyrversion av USB-gränssnittet och som är utvecklat för att ansluta kompakta och mobila enheter som exempelvis smartphones, mp3-spelare, GPS-enheter, fotoskrivare och digitalkameror. Micro-USB är en av de vanligaste kontakterna på en mobilladdare och passar de flesta telefoner och märken. Många Android-mobiler och surfplattor har just uttag för Micro-USB. Micro USB utvecklades för att standardisera och effektivisera laddning av mobila enheter. Många var trötta på att behöva ha en unik laddare för sina telefoner och inte kunna mixa och matcha vid behov, så Micro USB skapades för att göra det enklare.

USB-C

År 2014 lanserades en ny typ av USB-kontakt som kallas för USB-C och som idag är en branschstandardkontakt för överföring av både data och ström. Dessutom stöder dessa portar även tekniken Thunderbolt 3 som ger blixtsnabb dataöverföring. USB-C-kontakten är ganska lik en Micro-USB till utseendet, men skillnaden är att USB-C är något tjockare och mer oval, samt att den kan anslutas på båda håll, likt Lightning-modellerna. Kablarna har samma sorts kontakt på båda håll så du behöver inte fundera på vilken del som ska pluggas in var, det fungerar smidigt åt båda håll.   

Vad är snabbladdning?

Det finns olika sorters snabbladdare men gemensamt för dem alla är att man så snabbt som möjligt vill skicka så mycket energi som möjligt, för att fort och effektivt kunna ladda upp enheter. Detta vill man göra utan att slita för mycket på mobilbatteriet. Snabbladdning fungerar genom att spänningen och/eller strömmen som skickas till telefonen höjs. En snabbladdare kan dock inte skicka högre spänning eller mer ström än mobilen kan hantera, vilket är en hög säkerhetsfaktor. Telefonen måste ha stöd för och kunna tåla den typen av laddning och ha en kompatibel snabbladdare. Mobiltillverkare använder ofta egna tekniker, till exempel Samsung har vad de kallar Adaptive Fast Charging och Huawei har Super Charge. En stor mängd varumärken använder sig av tekniken som kallas för Qualcomm Quick Charge. Modeller från bland annat LG, HTC och Sony har olika former av Quick Charge. Snabbladdningstekniker funkar på olika sätt och är på grund av det inte kompatibla med varandra. Det går att ladda mobilen med en annan tillverkare än din mobils men det blir inte samma resultat så det bästa är såklart att matcha. Undantaget är om du exempelvis har en Sonymobil och laddar med LG-laddare, eftersom de båda har Quick Chargetekniken.

  Plus med snabbladdning
  • Praktiskt att kunna ladda upp mobilen fort om du har bråttom.
  • En snabbladdare kan ladda upp en modern smartphone till runt 50 % på en halvtimme.
  • Nyare snabbladdningstekniker anpassar styrkan genom att sänka laddningshastigheten när telefonen börjar bli fulladdad, och därmed vara snällare mot mobilbatteriet.
Minus med snabbladdning
  • Sliter mer på mobilbatteriet än vanlig laddning på grund av att du laddar med högre strömstyrka, vilket också kan öka värmen.
Snabbladdning har många fördelar och tekniker förbättras hela tiden. Ett bra tips är dock att varva mellan att använda en vanlig laddare och snabbladdare för att inte slita på batteriet mer än nödvändigt. Exempelvis om du laddar din telefon på natten och inte har behovet av att den behöver laddas fort, kan du använda en vanlig laddare.  

Hur fungerar en Powerbank?

Visst är det smidigt med en laddare man kan ta med sig och använda precis när man behöver den, en så kallad Powerbank eller nödladdare. Dessa portabla mobilladdare funkar även till att ladda surfplattan, GoPro-kameran & andra USB-enheter, men hur fungerar dem egentligen? En Powerbank använder sofistikerad elektronik för att kunna ta in laddning från en nätdriven USB-laddare, lagra den i ett batteri och sedan kunna ladda andra enheter.

När strömmen överförs är det alltid lite förlust på grund av motståndet. Powerbanks kan inte överföra 100 % av kapaciteten till en enhet, så man räknar med denna förlust när man räknar på hur många gånger en enhet kan laddas från en fulladdad Power Bank, oavsett storlek. Effektivitetsgrader skiljer sig mellan Powerbanks baserat på celltyp, komponentkvalitet och miljö. Mellan 80-90 % av kapaciteten är den nuvarande industristandarden.
 

Olika sorters Powerbanks

Det finns olika sorters Powerbanks, de som kallas Universal Power Bank, som finns i många storlekar och konfigurationer och går att anpassa efter dina enhetskrav. Det finns även nödladdare med solpaneler, vilket innebär att de kan laddas upp via solen. Solcellsladdning är inte lika snabb, men det finns möjlighet att vid behov även ladda dem via USB-kabel.
 

Hur vet man då vilken Power Bank som passar till just sin enhet?

Det finns flera saker att tänka på när man ska välja sort, en av de viktigaste är kapaciteten på batteriet i Powerbanken gentemot batteriet i din mobil. Är ditt mobilbatteri t.ex. 1500mAh kan en Powerbank med 2200mAh ladda den en gång. Om ditt telefonbatteri däremot är 3000mAh kan samma Powerbank inte ladda din telefon fullt eftersom batteriet på mobilen har högre kapacitet än Powerbankens. Om du vill att din Powerbank ska kunna ladda telefonen flera gånger behöver du en med högre kapacitet. Det finns även nödladdare som har fler än ett uttag, så att du kan ladda fler enheter samtidigt.  

Qi & trådlös laddning

Hur fungerar trådlös laddning?

Trådlösa laddningsplattor blir allt vanligare för att ladda våra enheter. Laddningsplattan är kopplad till en direkt strömkälla så kallad likström. Denna omvandlar sedan strömmen till växelström i en spole. Växelströmmen skapar då ett elektromagnetiskt fält i spolen. Inuti mobilen som laddas finns också en spole. När den kommer in i magnetfältet börjar den laddas av energin som skapats i magnetfältet. Man kan i princip säga att det sker samma process som i laddningsplattan, men åt andra hållet.  QI är en standard, ett gränssnitt för trådlös batteriladdning. Har du till exempel en mobiltelefon med Qi-standard kan du lägga den på en Qi-laddningsplatta för att påbörja laddningen. Laddningen sker som sagt via magnetfält/induktion. Att ladda trådlöst tar längre tid än det vanliga alternativet med sladd, men ibland kan det vara skönt och smidigt att skippa sladdarna eller leta efter strömuttag.
 

Går det att ladda mobil på QI-platta med mobilskalet på?

Det går att ladda en Qi-kompatibel telefon med en trådlös laddare även om telefonen har skal så länge skalet eller fodralet inte är gjort av metall. Eftersom Qi-laddning utnyttjar magnetfält så påverkas inte material som plast, silikon och gummi av den trådlösa laddningen, så har man skal av dessa material är det inga problem.  
Mobiltillbehör, här hittar du allt du behöver till mobilen. T.ex. laddare, skal, skärmskydd & roliga gadgets som popsockets och VR-glasögon
Inspireras och hitta ett nytt favoritskal bland en mängd trendiga och tåliga skal för mobilen
Pimpa din mobil med roliga och praktiska gadgets som popsockets, selfiekit och gimbals, för att bara nämna några
Laga mobilen hos Teknikmagasinet, vi reparerar iPhones - byt skärm & batteri
har lagts i kundvagnen