Hoppa till innehållet
 
Sök

olika modeller, hörlurar

Hitta rätt hörlurar - vi guidar dig bland olika modeller

In ear, on ear eller over ear hörlurar? Vilka hörlurar fungerar bäst för träning och vad är egentligen true wireless? Det finns en mängd olika hörlurar på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken variant man ska välja. Ta hjälp av vår guide och hitta rätt hörlursmodell för just dig. Vi svarar även på frågor kring Bluetooth och reder ut begreppen impedans och frekvens.

In-ear hörlurar

In-ear hörlurar

In-ear hörlurar stoppar du in i dina öron. De finns i flertalet olika utformningar där de vanligaste är standardhörlurar (med en rund hård snäcka), in-ear hörlurar med små mjuka gummitoppar (likt öronproppar) och de som vid dagligt tal har fått namnet ”iphone-snäckor”, liknande Apples egna hörlurar. In-ear hörlurar finns både i modeller med sladd, trådlösa med enbart en kort sladd mellan öronsnäckorna och True Wireless. Vanligtvis har trådlösa in-ear hörlurar en batteritid på mellan 4-14 timmar.

True Wireless hörlurar

True Wireless hörlurar

Vad är True wireless? Jo, True Wireless-lurar är, precis som det låter, in-ear hörlurar som saknar kablar helt och hållet. De ansluter trådlöst till varandra och levereras i ett medföljande case som fungerar både som förvaring och laddningsstation för lurarna. True Wireless fungerar genom Bluetooth-teknik som skickar en signal likt en old school walkie-talkie eller en radio. Dina öronsnäckor fångar sedan signalen och spelar upp den på rätt sätt. True wireless-hörlurar har en primär och en sekundär snäcka. När du ska connecta behöver du en enhet, t.ex. din mobil eller surfplatta, för att koppla samman med den primära öronsnäckan och sedan efter det med den sekundära när det synkats. För de flesta modeller funkar det som så att när du har konfigurerat och parat ihop lurarna med din enhet, synkroniseras de automatiskt nästa gång de sätts på. True Wireless är perfekta för träning, rör dig fritt och slipp trasslet med sladdar när du ska röra dig mellan löpbandet och maskinerna. Batteritiden på True Wireless varierar mellan modeller men brukar ligga på mellan ungefär 3-7 timmar och caset tillåter vidare laddning på upp till 24+ på de flesta modeller.

On-ear hörlurar

On-ear hörlurar

Denna hörlurarstyp är små kåpor som sitter utanpå öronen utan att täcka dem helt. De levererar bra ljud utan att isolera dig helt ifrån omgivningen. Kuddarna kan vara enkla och tunna men även stoppade med ”minnesskum”– en mjuk stoppning som formar sig bra efter öronen.  On-ear hörlurar har i regel ganska bra batteritid beroende på vilken modell du väljer. De är smidiga och flera modeller är hopfällbar för enkel transport när de inte används. Denna typ av hörlurar finns både med sladd och i trådlösa versioner. Vanligtvis har on-ear hörlurar en batteritid på mellan 8-30 timmar.

Over-ear hörlurar

Over-ear hörlurar

Denna hörlurarstyp täcker hela öronen vilket ger en omslutande känsla och bra isolering från omgivande ljud. Naturligt är over-ear lurar större och aningen tyngre men i gengäld får du ofta bättre batteritid, fylligare ljud och bättre komfort än de mindre hörlurarna. Over-ear hörlurar finns med sladd samt i trådlösa utföranden. Vanligtvis har denna typ av hörlurar en batteritid på mellan 15-40+ timmar.

Hörlurar för träning

Hörlurar för träning

Det finns flertalet hörlurar som är anpassade för träning. Träningslurar har oftast en fukttålig och ibland även en dammtålig konstruktion. De är anpassade för att tåla svett och i många fall även kunna tvättas rena. Träningslurar har vidare också snäckor utformade för att sitta fast i örat även när du rör på dig, i form av t.ex. krokar som vrids fast i örat eller byglar som träs över örat. De lite dyrare träningshörlurarna har oftast riktigt bra batteritid och lite förstärkta kablar för att tåla mer påfrestningar.

Hörlurar för barn

Hörlurar för barn

Idag finns det också hörlurar anpassade för de yngsta lyssnarna. De flesta modellerna är on-ear hörlurar som till utseendet lockar med mer färger eller motiv. För barnhörlurar finns det en rekommenderad decibelgräns på 85 dB, detta för att skydda barnens öron, då de inte är färdigutvecklade fören i vuxen ålder.
Djupdyk i ljud och få svar på dina frågor om hörlurar och lär dig mer

Vad är Bluetooth?

Bluetooth eller Blåtand som det också kallas är delvis en svensk uppfinning där den första standarden (Bluetooth 1.0) släpptes 1999. Namnet kommer från den danska vikingakungen Harald Blåtand och grunden till Blåtandens uppkomst var ett projekt vid ett av Ericssons dotterbolag i Lund som initierades av Nils Rydbeck. Den standarden som används idag är Bluetooth 5.0. Den ungefärliga räckvidden på batteridrivna enheter (mobiler, surfplattor, hörlurar, högtalare etc.) är ca 10 meter vid fri sikt. Bluetooth finns idag i flera olika versioner där de vanligaste versionerna är Bluetooth 4.0, 4.1 och 4.2 men där de flesta nya enheter som släpps har uppgraderat till den senaste versionen, Bluetooth 5.0.
 

Hur fungerar Bluetooth-hörlurar?

Blåtandshörlurar har precis som mobiler och surfplattor, ett inbyggt blåtandskrets med en antenn. Kretsen är en kombinerad sändare och mottagare som kommunicerar med andra Bluetooth-enheter.

Vad är brusreducerande hörlurar?

Brusreducerande hörlurar uppfanns första gången 1979 och var då primärt tänkta för att sänka bullernivåerna för att hjälpa piloter att koncentrera sig. Det dröjde ett antal år efter det innan brusreducerande hörlurar blev tillgängliga på konsumentmarknaden. Idag finns det ett stort antal märken som tillverkar hörlurar med brusreducering i alla tänkbara prisklasser. Du kan läsa mer om brusreducerande hörlurar här

Hörlurars tekniska termer – Impedans och frekvens

Vad är impedans?

Impedans betyder elektriskt motstånd, det vill säga, i hörluras fall, hur mycket motstånd hörlurarna gör mot ljudet som kommer in. Impedans mäts i enheten Ohm. En mobiltelefons hörlursuttag har begränsad ström- och spänningsresurs och därför behöver hörlurarna ha en impedans under 50 ohm för att fungerar bra och för att kunna leverera en hög volym. Har hörlurarna för hög impedans kommer de ge ett lågt ljud trots maxvolym på telefonen. Hörlurar med impedans med högre värden fungerar bäst hemma tillsammans med en bättre stereo eller förstärkare, detta pga. att hörlurarna kräver mer ström från källan för att leverera en hög volym. 
 

Vad innebär frekvens?

Förenklat brukar man säga att en människa kan höra ljud mellan 20 och 20000 Hertz och de siffrorna är ofta en standard för hörlurar. Den låga siffran står för hur djup bas hörlurarna kan spela upp medan den höga siffran står för diskant. Frekvensomfånget på hörlurar ligger vanligtvis mellan 20 hz - 20Khz. 
Upptäck brusreducerande hörlurar och stäng ute oljud och buller - lär dig mer och hitta brusreducerande hörlurar för dig
Känn friheten med trådlösa hörlurar - vi tipsar och guidar i ditt köp av trådlösa hörlurar och ger produkttips
Maxa volymen med rätt hörlurar - hitta hörlurar i alla olika modeller i vårt breda sortiment, välj bland kända märken som tex JBL och Sudio
har lagts i kundvagnen