Varför reparera en mobiltelefon?
Den tekniska utvecklingen av telefoner var för många år sedan kraftig. När nya telefoner lanserades skedde det stora förändringar och förbättringar jämfört med de tidigare modellerna. Några exempel är att telefoner till en början inte hade färgskärm, året efter lanserades samma modell med färgskärm.
Först hade telefonerna inte kameror, för att sedan få kameror, om än väldigt enkla, för att sedan bli väldigt bra. De senaste åren har utvecklingen av nya funktioner avstannat. ”Alla” telefoner har redan ”allt”, om än såklart i olika kvalité och design.
Telefoner har också gått från att kosta några få tusenlappar till att idag kosta upp till 20 tusen kronor.
Detta är några faktorer som drivit på tillväxten inom segmentet reparation istället för att köpa en ny produkt. Självklart finns det även en miljöaspekt kring allt detta, att ge en trasig telefon ett nytt liv genom att till exempel byta display är både billigare än att köpa en ny telefon, samt bättre ur ett hållbarhetsperspektiv.
Både en hållbar och kostnadseffektiv lösning
• Minska era IT-kostnader
• Erbjud era anställda snabb hjälp om olyckan är framme
• Bidra till minskad och en mer hållbar konsumtion
• Vid en reparation raderas inte telefonens innehåll, all data består
Exempel på hur ni sänker era IT-kostnader:
Ni har 100 stycken företagstelefoner, 20% av dessa skadas årligen genom fallolyckor.
Således behöver ni årligen inhandla 20 stycken nya telefoner på grund detta. En ny telefon kostar ungefär 7000 kronor. 20 st X 7000 kr = 140 000 kr. Det innebär att per år betalar ni 140 000 kronor på nya företagstelefoner.
Om ni istället reparerar dessa 20 stycken telefoner kommer det bli en kostnad på 2 499 kronor per telefon (exempel baserat på displaybyte för iPhone X). 20 st X 2499 Kr = 49 980 kr. I detta räkneexempel görs en besparing på 90 020 kr per år.